23.06.2023 | Af: Kanal Frederikshavn
Lav havnefront med hotel, aktiviteter og handel
112656
112656
Formand Kim Müller, Sæby Erhvervsforening: - Havneinvesteringen driver nye erhvervsøkonomiske investeringer med vækst og jobskabelse til følge. Det kan boliginvesteringer ikke.
|
Formand Kim Müller, Sæby Erhvervsforening, har skrevet dette indlæg: Investorerne bag den gamle fabriksbygning på Sæby Havn har fremsendt et forslag omkring etablering af ejerboliger i første række ud imod den nye havn og et hotel med sekundær placering bag boligbyggeriet.
Sæby Erhvervsforening anerkender initiativet, der er taget af investorgruppen, som ser et potentiale i Sæbys fremtid, og at det repræsenterer en meget vigtig og positiv indsats for vores by. Vi hilser derfor udviklingen og investorerne meget velkommen.
Oplægget er - efter vores opfattelse i Erhvervsforeningen - kun i begrænset omfang i overensstemmelse Masterplan Sæby udarbejdet af Frederikshavn Kommune i 2016 sammen med repræsentanter fra Sæbys foreninger, og som er grundlaget bag havneudvidelsen af Sæby Havn i 2021/22.
Hovedargumenterne bag udvidelsen af havnen var:
1. Havneudvidelsen i Sæby er primært bygget med aktiv fritid for øje. Aktiv fritid medfører aktiviteter og til tider et øget støjniveau og er derfor ikke foreneligt med massiv boligbebyggelse som foreslået af investorerne.
2. Sæby by og især Sæby Havn er attraktiv for turister, og der er i byen et behov for mere overnatningskapacitet i form af et hotel. Hotelinvestorer kræver en god og primær beliggenhed, det selv samme gør overnattende gæster, hvilket betyder, at et hotel med den bedste placering ud mod den nye havn vil tiltrække flere gæster til byen og mere aktivitet til havnen.
3. Flere caféer, restauranter og detailhandel på havnen er attraktivt for borgere og turister. Det medfører jobskabelse og økonomisk vækst.
Frederikshavn Kommune har netop investeret 63 millioner kroner i en udvidelse af Sæby Havn med ovenstående punkter for øje. Vi er derfor bekymret for, om udviklingspotentialet går tabt, da flere gæster og aktiv fritid ikke er forenelig med massiv boligbebyggelse tæt på.
Havneinvesteringen driver nye erhvervsøkonomiske investeringer med vækst og jobskabelse til følge. Det kan boliginvesteringer ikke. Derfor går vi glip af vækstpotentialer, hvis vi satser på boliger på havnen alene.
Det er dokumenteret, at turister og gæster bruger flere penge i detailhandlen, når de opholder sig i lokalområdet i længere tid, og en styrkelse af overnatningskapacitet vil uundgåeligt styrke både det lokale detail- og erhvervsliv.
Den del af Masterplan Sæby, der handler om bosætning i og omkring Sæby, er godt i gang. Boligudviklingen i Sæby blomstrer med nye områder som Sæby Bakker, Strandparken og Pernille Oxes Vej. Dette er et resultat af en veludført Masterplan og et godt arbejde for byen i bestræbelserne for at få flere tilflyttere til området.
Det er en nødvendighed for byen, at vi fortsætter de gode tanker og arbejder med Masterplanen for havnen og ikke tilsidesætter denne plan for privat boligbyggeri, hvor der på samme placering er mulighed for vækstpotentialer i form af jobskabelse, og økonomisk vækst.
Vi mangler gæster og overnattende turister, og det vigtige område skal vi kæmpe for, især efter byen mister arbejdspladser i den primære industri som lukning af slagteriet i byen og flytning af arbejdspladser til udlandet.
Desuden vil vi henlede opmærksomheden på, at andre havnebyer, som har tilladt massiv boligbebyggelse på den primære placering ud imod havnefronten, oplever, at havnen bliver et "stille område", som ikke bliver udnyttet til fordel for aktiviteter for hele byen og erhvervslivet.
Vi vil kraftigt opfordre til, at der i den kommende kommuneplan og lokalplan for området med de gamle fabriksbygninger på Sæby Havn afsættes arealer med primær beliggenhed ud imod den nye havn til at understøtte tankerne i Masterplanen om hotel og overnatningskapacitet til turister samt liberalt erhverv, som i turistøjemed skaber interesse og økonomisk vækst for borgere og samfund generelt.
Samtidigt bør der i planerne for området stilles krav om, at byggestilen følger kulturarven omkring Algade og kirken, og at der bliver bopælspligt for lejlighederne, således kvarteret i perioder ikke står tomt uden beboere.